Vad kostar takläggning?

bastataklaggare_vadkostar

Låt oss först slå hål på en bubbla som ni kanske har byggt upp i ert sinne – att byta tak kommer att kosta er en hel del. Visst kommer prislappen att variera, ibland ganska mycket, men den lägsta möjliga kostnaden kommer fortfarande att kännas en del i plånboken. Men samtidigt så finns det väldigt betydande värden när det kommer till en takomläggning. För det första så byter vi tak många gånger för att det börjar bli gammalt, eller att något är trasigt. Det handlar helt enkelt om att ge huset det bästa skyddet möjligt för att avvisa regn och snö. Med läckage så kan stora problem uppstå, problem som kostar betydligt mer än en takomläggning. Så ett byte av tak är en investering i ett säkrare och snyggare hus. Dessutom höjer det i sin tur värdet på huset, vilket gör att du kan få mer betalt för huset vid en eventuell försäljning, kanske så mycket mer att prishöjningen på huset kan täcka kostnaden för takläggningen.

En övergripande bild

Men vi skulle inte kunna ge er någonting av värde om vi faktiskt inte svarar på den initiala frågan på den här sidan – hur mycket kostar en takläggning? Som vi redan har varit inne på så kan det variera väldigt mycket, beroende främst på material och takets storlek, men det finns ändå generella parametrar som man kan gå efter för att skapa sig en första uppfattning om vad slutnotan hamnar på. Priserna nedan visar på vad kostnaderna för allt material kan komma att hamna på, beroende på vilken taktyp som är intressant för dig:

  • 150-200 kronor per kvadratmeter för Plåttak
  • 160-210 kronor per kvadratmeter för Betongtak
  • 200-250 kronor per kvadratmeter för Tegeltak
  • 100-150 kronor per kvadratmeter för Papptak
  • 170-230 kronor per kvadratmeter för Shingeltak

I dessa priser har vi alltså utelämnat kostnaden för arbetet, vilket betyder att det är de här priserna som du kan räkna på om du planerar att lägga ditt tak själv. Det kräver mycket kunskaper och tid från er sida för att lägga taket, men det är såklart möjligt. Dock så finns det ekonomiska fördelar med att anlita takläggare till ditt tak – exempelvis ROT.

Få arbetet gjort billigare

De stora fördelarna med att få taket gjort av professionella hantverkare handlar om säkerhet. Dels så får du ett väl utfört arbete, som samtidigt ger dig en garanti på själva arbetet. Det betyder att du får eventuella framtida problem ordnade av samma firma, utan att behöva betala mer eller fixa själv. Här finns också säkerheten i ett tätt och välbyggt tak, när man väljer att anlita takläggare. Vi anser därför att det ska väldigt mycket till om du ska försöka själv. Annars är alltid bästa alternativet att anlita proffsen.

En takomläggning genom anlitade takläggare kommer att landa på mellan 450 och 650 kronor i timmen. Priset varierar mycket från ort till ort, där det alltid är högre priser i storstäderna. Antalet timmar arbetade beror dels på storlek på taket, men också vilket material du väljer. Det kan skifta mellan en halvtimme till tre timmar per kvadratmeter, vilket är fullt normalt. Betänk i det här läget att du kan använda dig av ROT i denna kostnad, där 30 % av arbetskostnaden dras av. För att få en tydlig bild av vad takomläggningen kommer att kosta så är det bra att kontakta ett par, tre firmor och begära offerter på ditt hustak. Där kommer du att få en fingervisning om vad slutpriset kan bli, och med ett fast pris avtalat blir det heller inga osäkerheter rent ekonomiskt.

Så om man ska göra ett prisexempel så kan följande gälla: Du har ett tak på 100 kvadratmeter och vill lägga betongpannor. Enligt vår uträkning ovan så hamnar materialkostnaderna på ca 20 000 kronor. Säg att arbetet per kvadratmeter tar en timme, och takläggaren tar 500 timmen. Det betyder alltså att arbetskostnaden hamnar på 50 000 kronor. Dra av 30 % av den kostnaden så får du kvar 35 000 kronor. Totala summan blir i det läget 20 000 + 35 000 kronor, alltså totalt 55 000 kronor. Lägg där till eventuella resekostnader så hamnar priset, med ROT, på omkring 60 000 kronor.