Att välja material till ditt tak är en utmaning. Det är inte helt lätt att veta vad det är som fungerar allra bäst, och valet av tak innebär mer än enbart själva materialet. Det handlar om form, funktion och färg, vilket betyder att du som takkund verkligen bör tänka efter både en och två gånger innan du lägger din beställning. Oavsett vad du än väljer så är det fördelaktigt att vara påläst, och är du det så kommer du också att ha försprång i din renovering. Det vi här tänkte ta upp är de vanligaste typerna av takmaterial som finns på marknaden, och vilka fördelar/nackdelar som kan finnas med respektive.
Tegelpannor
Tegel är det klassiska materialet som har använts av oss svenskar i väldigt många år. Anledningarna till det är naturligt – det är helt enkelt en av de bästa materialen möjliga eftersom att tegel är väldigt naturtroget och följer på så sätt med i våra många olika temperaturskiften. Tegel är också det vanligaste materialet som vi idag lägger på våra tak, men det kräver mycket kunskaper om materialet för att det ska bli bra. Det som också är viktigt att tänka på är att tegeltak tillhör de dyrare varianterna (av en anledning) och därför så är det kanske inte det bästa alternativet sett till plånbokens möjligheter.
Betongpannor
Att istället lägga betongpannor på taket har blivit allt vanligare. Det är jämförelsevis billigare än vad tegelpannor är, utan att man missar så mycket av de positiva effekterna som tegel har. Därför är det många gånger klokt att ta avstamp i idén om betongpannor eftersom att det kan göra mycket för kostnaden, speciellt om du har ett stort tak. Dessutom är betongpannor betydligt tätare än vad tegel är, så de avvisar fukt bättre än tegelpannor. Det som egentligen är det största problemet med betongpannor är tyngden. De är tyngre än vad tegelpannor är, vilket betyder att man måste förvissa sig om att takets konstruktion är gjort på ett sådant sätt att de kan stödja den extra tyngd som betongpannorna innebär.
Shingeltak
Vill man vara kreativ i utseendet av taket så är shingel ett roligt och prisvärt alternativ att använda sig av. Det är ett tak som kommer i mängder av olika former, och det är dessutom lätt, så det är inga större problem att bära upp det på taket och placera ut det. Så om du ska lägga taket själv, är därför shingel en smidig lösning som gör takläggningen lättare. Själva taket består av plattor i mineralfiber som sedan har fått impregnerats med en rad olika ämnen, som till exempel asfalt. Efter det läggs ett ytskikt av skiffer på, och med sin självhäftande effekt blir monteringen enkelt. Dock behöver shingel värme för att fästa.
Plåt
Plåt är många gången en idealisk lösning på takläggningen. Tack vare sin lätthet är det enkelt att lägga ut det, och det är samtidigt hållbart och prisvärt. Plåttak kan komma i en mängd olika utseenden, och många väljer att använda sig av det plåttak som imiterar takpannor. På håll blir det omöjligt att skilja de båda åt, samtidigt som du har ett tak med utmärkt hållbarhet, där ytan är glatt vilket gör att allt fukt rinner av. Minimalt behov av rengöring med andra ord. Allt plåttak är givetvis rostfritt och har en beräknad livstid på omkring 20 år.