Frågor och Svar

bastataklaggare_faq

Det kan absolut vara så att det uppstår en hel del frågor i samband med att man ska genomföra ett så stort projekt som takläggning innebär. Eftersom att det också rör sig om ganska mycket pengar så vill man såklart att allt ska vara bra från början till slut, och därför är det viktigt att ställa alla frågor man kan. I det här avsnittet ska vi försöka svara på några av de frågor som du kanske har, eller som du kanske inte visste att du hade.

Hur mäter jag min storlek på taket?

En bra fråga att ställa sig med tanke på att det är en otroligt viktig del av förarbetet, som säger mycket om vad prislappen till slut kan komma att landa på. Det här är något du givetvis kan få hjälp med, och kanske är det också så att uppgifterna finns i ditt hus ritningar, men är fallet inte så kommer du att behöva använda dig av matten för att räkna ut vad husets tak kan vara. Och här är det inte alldeles nödvändigt att du behöver vara bergsäker på hur stor ytan är, eftersom att det är rekommenderat att alltid köpa ett överskott med takpannor, shingel eller plåt. Du kan räkna ut takets yta genom att ta längden och bredden på huskroppen, och ta ett påslag eftersom att taket hänger utanför kroppen. På det sättet vet du hustakets längd och bred och kan räkna ut ytan taket täcker. Sedan kommer det att blir mer, beroende på vilken vinkel du har på taket. Det är här den avancerade matten kommer in. Alternativ kan du ta dig upp på taket och mäta för hand, vilket kan ta tid, men samtidigt ett säkert sätt att få exakta siffror.

Vilket material ska jag ha?

Det är många gånger en smaksak. Det handlar om vad du tycker är allra finast på ditt tak. Men det finns en aspekt av det som man bör vara medveten om, även fast det inte är speciellt vanligt. Ett tak byggs med ett visst material i åtanke, samtidigt som man räknar in snötyngd på taket. Det betyder alltså att takets konstruktion är gjort för att klara dels tyngden från materialet, och eventuella snömassor. Det betyder att om du exempelvis har ett plåttak från början, och vill byta till betongpannor (som är betydligt tyngre) så kan det finnas ett behov av att förstärka takets konstruktion. Det behöver inte vara så, men det bästa du kan göra om du befinner dig i ett sådant läge är att konsultera en takläggare.

Hur lång tid tar det?

Hur långt är ett snöre? Ja, det är det ingen som vet om man inte får reda på alla nödvändiga parametrar innan. Hur lång tid det tar är väldigt individuellt, och beror på hur stort tak du har och/eller vilket material du lägger på taket. Sen är det också så att det tar betydligt längre tid att göra det själv. Men om man ska försöka räkna på tidigare exempel, med ett tak på 100 kvadratmeter och så läggs det tegel. En takläggare gör en kvadratmeter på två timmar. Det betyder alltså 200 timmar för en person. Är det två tar det 100 timmar. Med andra ord tar det två personer två och en halv vecka för ett färdigt tak.